Lezing: Het hartstochtelijke leven van Vincent van Gogh

‘Als ik Theo niet had, zou het mij niet mogelijk zijn tot mijn recht te komen met mijn werk, maar daar ik hem tot vriend heb, geloof ik dat ik nog zal vorderen en het zal kunnen uitvieren.’
(brief van Vincent aan zijn broer Theo)

In 2015 is het 125 jaar geleden van Vincent van Gogh (1853-1890) stierf. Ter gelegenheid hiervan staat in deze lezing het leven en werk van deze wereldberoemde Nederlandse schilder centraal. We volgen zijn jaren van zoektocht, aan de hand van een leven dat getekend werd door grote problemen en dieptepunten. Hij verlangde sterk en voortdurend naar erkenning, liefde en succes. Het gevoel van ongelukkig zijn, uitgedrukt in een stroom van brieven aan zijn broer Theo, is in zijn kunst omgezet in een hartstochtelijk zoeken naar stabiliteit, waarheid en het leven zelf.

Toen hij 20 was, vertrok hij naar Engeland om hulppredikant te worden. Daarna deed hij zendingswerk in de Borinage in België. In 1880 besloot hij kunstenaar te worden. Hij werkte in Den Haag bij zijn oom Anton Mauve en vertrok in 1886 naar Parijs waar zijn broer Theo een kunsthandel had. In Parijs maakte hij kennis met de wereld en de kleuren van de impressionisten. Vervolgens vertrok hij naar het zuiden van Frankrijk waar hij het ‘licht’ leerde kennen.

Van Gogh bereikte zijn roeping via een langzame en moeilijke weg. Toen hij stierf liet hij een enorm oeuvre na. Zijn werk fascineert velen door zijn extremen: slechts één werk verkocht hij tijdens zijn leven en dit in scherp contrast met de tegenwoordige recordprijzen die betaald worden op veilingen voor zijn werk, een schrale troost voor een man die tijdens zijn leven straatarm bleef, zijn afgesneden oor, zijn innige en bijzondere band met zijn broer aan wie hij 700 brieven schreef en die hem tot aan zijn dood financieel ondersteunde.

We zullen in deze lezing zijn hartstochtelijk bestaan volgen aan de hand van zijn schilderijen en brieven. We zien zijn verblijf in Nuenen, Drenthe, de Borinage, Parijs, Arles, Saint Remy en sterfplaats Auvers-sur-Oise. Maar ook zijn zonovergoten landschappen uit de Provence, de intense zelfportretten en natuurlijk zijn Irissen en Zonnebloemen.

De lezing wordt gegeven aan de hand van lichtbeelden (PowerPoint) en videofragmenten.

Inschrijfformulier

    Scroll naar boven