Kijken naar Kunst en Cultuur
voorjaar 2024

Grand Tour: Europa 'het grootste museum ter wereld van kunst en cultuur'

La grande bellezza (De grote schoonheid)

De klassieke Grand Tour was tussen de late 16de en 20ste eeuw een reis door Europa. In de cursus maken we ook een Grand Tour en bezoeken de belangrijke steden en hun onweerstaanbare kunstwerken. Het ideaal van de Grand Tour was een kosmopolitische opleiding. Europa wordt wel gezien als het ‘grootste museum’ ter wereld, met Italië als hoogtepunt, dat de meeste werelderfgoed Unesco locaties ter wereld heeft.

In deze cursus reizen we naar de mooiste Unesco bestemmingen en maken we een zogenaamde Grand Tour. We maken zowel kennis met de klassieke Grand Tour, als de ‘moderne Grand Tour’.  

De klassieke Grand Tour was tussen de late 16de en 20ste eeuw een reis door Europa (Frankrijk, maar vooral Italië) voor welgestelde jongemannen. Vanaf 1750 was de Grand Tour ook voor jonge vrouwen, de ‘oudere tourist’ en complete gezinnen een bewijs van status en goede smaak. Voor kunstschilders, beeldhouwers en schrijvers was het een must. Velen trokken naar Florence en de Eeuwige stad om daar de Italiaanse meesters te bestuderen en te kopiëren. Johan Wolfgang von Goethe bracht een uitgebreid bezoek aan Italië en tekende zijn ervaringen op in het nog altijd gelezen boek Italiaanse reis. Met name de steden Parijs, Venetië, Florence, Rome en als einddoel Napels, waren de kroonjuwelen voor een bezoek. Men leerde tijdens de Grand Tour talen, geschiedenis van de oudheid, kunst en bouwkunst. Het ideaal was een kosmopolitische opleiding. Het beeld dat daarbij paste was de ‘uomo universalis’.

In de cursus maken we ook een Grand Tour en bezoeken de belangrijke steden en hun onweerstaanbare kunstwerken. Het accent ligt op de kunst, maar we zullen ook ontdekken dat Venetië nogal in trek was vanwege de casino’s en tavernes. In Florence maken we bijvoorbeeld kennis met het beroemde syndroom van Stendal, een psychische aandoening die optreedt wanneer iemand volledig overrompeld wordt door de schoonheid van de kunst.  Rome was uiteraard een serieuze zaak om te bezoeken en Napels was een duivels paradijs, maar ook beroemd om zijn zangers en de Koninklijke Opera. Tevens behandelen we in dit kader enkele films, zoals bijvoorbeeld A Room with a viewPortret of a Lady of La grande bellezza.

We besteden aandacht aan de manier van reizen, de adviezen die werden gegeven en de toen al bekende vooroordelen zoals: de Engelsen hebben een hang naar drank, de Fransen zijn arrogant en de Italianen onbetrouwbaar.

De Grand Tour was een voorloper van het moderne (massa) toerisme. We zullen tot slot de gevolgen bezien van het toerisme vandaag de dag, waar ook de bestseller Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer de revue zal passeren.

De colleges worden ondersteunt met visuele- en videobeelden en muziek.

Mocht u vragen hebben stuur een e-mail naar paideia@ziggo.nl 

WANNEER: dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur   (VOL !!!)
Dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur (nog enkele plaatsen) 

 COLLEGES: 5

DATA: 12 maart 2014, 19 maart 2014, 26 maart 2014, 2 april 2014 en 9 april 2014 (eventuele inhaalles 16 april 2024)

KOSTEN: 100 euro (inclusief digitale reader)

DOCENTE: drs. Jana Waarts

WAAR: Winterdijk30b ZIE: Routebeschrijving en adres

 
Enkele videofragmenten uit de alom geprezen de  film : A Room with a View   Bron: YouTube.                       KLIK OP HET PIJLTJE

Inschrijven

    Scroll naar boven