VANAF EIND JANUARI 2024

CURSUS FILOSOFIE

'De geest uit de fles'

Hoe werd de moderne mens wie hij is?

We begrijpen onszelf en onze eigen tijd pas wanneer we onze geschiedenis begrijpen. Aan de hand van het fascinerende boek De geest uit de fles van Ger Groot gaan we de geschiedenis van de moderne filosofie na en proberen te achterhalen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen, zijn geworden die we zijn.

Focus van de cursus ligt daarbij op het steeds veranderende zelf-begrip sinds de verlichting. In de 17de eeuw heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is ‘de geest uit de fles’. Filosofie (‘de geest uit de fles’) wordt geplaatst in de context van geschiedenis, maatschappij en kunst en cultuur. De cursus is een enerverende reis door de geschiedschrijving, onze cultuur en het filosofisch denken dat daarvan zijn weerslag vormt (of erop vooruitliep).

‘Wie goed kijkt en luistert, kan in de architectuur van de Amsterdamse School, de schilderkunst van Caspar David Friedrich, de opera’s van Wagner of een lied van Ramses Shaffy de filosofie van hun tijd waarnemen. Je ziet en hoort Kant en Schiller, Nietzsche en Sartre door de kunstwerken heen. Filosofie is overal, in alle hoeken van de samenleving – niet alleen in de kunsten, maar ook in reclameboodschappen, in pornografie en zelfs in de graffiti op straat.’ – Ger Groot

Bij de behandeling van de thema’s en onderwerpen in het boek speelt de inbreng van iedere cursist een belangrijke rol. We zullen na een inleiding telkens gezamenlijk per bijeenkomst een belangrijk thema of onderwerp onderzoeken. Onder andere door het ophelderen van opvattingen en gezichtspunten. Ook wordt gestreefd om telkens een link te leggen met de actualiteit.

De cursus wordt ondersteund met multimedia (film, beeld, muziek) en bestaat uit 8 lessen op donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur en een avond.  De bedoeling is dat we die avond gezamenlijk eten en napraten. Dit in natuurlijk in gezamenlijk overleg. Eten en drankjes zijn voor eigen rekening. 

KOSTEN:  €175,00 (inclusief materiaal en exclusief boek, boek wordt aanbevolen, maar is niet verplicht) 
Boek: De geest uit de fles, Ger Groot ISBN 9789047709435 Prijs: €34,50

DATA: Vanaf eind januari 2024 (data volgen zo spoedig mogelijk),

PLAATS: Waalwijk

DOCENTE: Jana Waarts

Meer informatie volgt t.z.t

Inschrijven

    Scroll naar boven