NAJAAR 2023

ONLINE VERDIEPINGSCOLLEGES

Vanaf 30 september 2023 is in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de ambitieuze tentoonstelling te zien:

BRUEGHEL: DE FAMILIE REÜNIE

meesterschap. kijkplezier en gelaagdheid in betekenissen van de enorme hoeveelheid  details

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch is vanaf 30 september 2023 een grote (meer dan 80 werken), unieke en ambitieuze tentoonstelling te bewonderen van één van de meest gerenommeerde kunstenaarsfamilies tussen 1550 en 1700 in West-Europa: de familie Brueg(h)el. We kunnen hier vele wereldberoemde werken van de Brueghels onder één dak van dichtbij zien en hoeven niet af te reizen naar de vele grote musea ter wereld. Ook vrouwen uit de verschillende generaties Brueghel komen voor het eerst aan bod. De bekendste is Mayken Coecke-Verhulst (1518-1599), miniaturiste, schoonmoeder, grootmoeder en een drijvende kracht in de Brueghel dynastie. Maar ook Anna Maria Janssens en Clara Eugenia Brueghel zullen de revue passeren. 


In deze colleges dompelen we ons onder in de wereld van de befaamdste  dynastie in West-Europa, de familie Brueghel.

De familie Brueghel -ook wel gespeld als Bruegel- was twee eeuwen lang een zeer succesvolle dynastie, die bestond uit een aantal generaties. De verbanden tussen deze generaties worden ruim belicht aan de hand van hun werken, zoals: de sterke familiebanden, hun vernieuwende denkwijze, hun vroegmoderne atelierpraktijken en de verschillende technieken die ze ontwikkelden.

De kunstenaars die onder meer aan de orde komen zijn:  

Pieter Bruegel de Oude (1525/1530-1569) 
De stamvader en bekendste van de familie is Pieter Breugel de Oude . Veel van zijn werken hebben een bijzondere plaats gekregen in ons collectief geheugen. Zijn satirische allegorieën, bijbelse voorstellingen, beroemde kermis- en boerentaferelen, de arbeid op het land en moraliserende scenes, zijn wereldberoemd. Schilderijen als De spreekwoorden, De Seizoenen, Dulle Griet, De Toren van Babel zijn nog altijd zeer geliefd. Zijn vernieuwende landschappen zijn verbluffend door inventiviteit en geven ons steeds een nieuwe en andere kijk op de wereld. Bruegel heeft een enorme fantasie en vindingrijkheid waarmee hij zijn werken tot in detail uitwerkt. Belangrijk is daarbij zijn  humor, die als een rode draad in veel van zijn schilderijen en prenten te vinden is. Tijdgenoten noemden hem ook wel de nieuwe Jheronimus Bosch. Naast het enorme kijkplezier is er in zijn werken altijd een visuele gelaagdheid aan betekenissen die vooral in de details zichtbaar worden. We gaan dan ook op speurtocht door zijn werk om de fascinerende betekenis in de vele details te achterhalen.

Pieter Brueghel de Jonge (1564/65-1638) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625)
Pieter Bruegel de Oude kreeg twee zonen, die beiden schilder werden. Pieter Breughel de Jonge en Jan Brueghel de Oude. De oudste zoon Pieter schilderde landschappen, religieuze- en fantasieonderwerpen. We kennen hem vooral omdat hij aan het hoofd stond van een goed draaiend atelier waar vele kopieën werden gemaakt van het werk van zijn vader. Zijn broer Jan was een erudiete schilder en getalenteerder dan zijn broer. Hij werkte in vele genres, van historieschilderijen tot dorpsgezichten en tot scenes van het hellevuur. Ook was hij een belangrijk vernieuwer in bloemenschilderijen en paradijslandschappen. Jan was een goede vriend van Peter Paul Rubens met wie hij samenwerkte aan schilderijen.

Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) en Ambrosius Brueghel (1617-1675)
De zoon van Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel de Jonge en zijn broer Ambrosius, werden ook schilder. Jan werkte in de stijl van zijn vader en kopieerde ook zijn vaders werken, die hij vervolgens onder zijn vaders naam verkocht. Ambrosius volgde -net als zijn broer Jan- de stijl van zijn vader zijn leven lang na. Hij schilderde zeer nauwgezet en verfijnd.

Anna Brueghel (1620-1656) en David Teniers II (1610-1690) en hun zoon David Teniers III (1638-1685)
Anna Brueghel was de zuster van Jan en Ambrosius en was net als haar broers opgeleid tot schilder. Helaas is er van haar geen enkel werk bewaard gebleven. Ze trouwde met de schilder David Teniers de Jonge. David Teniers (ook te zien op de tentoonstelling) werkte in vele genres, inclusief landschappen, portretten, genrestukken, kunstverzamelingen en stillevens. Hij was schilder aan het hof van Brussel. Ook hun zoon en kleinzoon werden schilder.

Abraham Brueghel (1631-1690)
Abraham Brueghel was de tweede zoon van Jan Brueghel de Jonge. Hij schilderde veelal stillevens met een overvloed aan zuidelijke vruchten en bloemen.

Maar ook enkele andere kunstenaars zullen ter sprake komen. 

Verder besteden we ruime aandacht aan de historische context en achtergronden waarin Pieter Brueghel de Oude en zijn nazaten werkten. Uiteraard zoomen we uitgebreid in op de buitengewone visuele en intellectuele rijkdom aan details in hun vele fascinerende werken.

Deze ONLINE verdiepingscolleges zijn een mooie en interessante voorbereiding op uw bezoek aan de tentoonstelling en/of om u  te verdiepen in het werk van deze beroemde en intrigerende familie Brueghel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Aantal colleges: 5 colleges van elk 60 (soms langer) minuten.

Beschikbaar: op ieder moment

Inschrijven: Inschrijven is op elk moment mogelijk. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging met verdere informatie.

Kosten:  65 euro (inclusief digitale syllabus met achtergrondinformatie en een biografie van de familie Brueghel en PDF’s van de getoonde werken).

Mocht u vragen hebben stuur een e-mail naar: paideia@ziggo.nl

ZO WERKT ONLINE:
U volgt deze Online cursus achter uw computer, laptop of tablet/iPad (telefoon is minder geschikt). U hoeft slechts op de u per e-mail toegestuurde link/knop te klikken om de colleges te volgen. U kunt ze op elk voor u geschikt moment bekijken of terugkijken.

De colleges blijven tot het einde van de tentoonstelling (7 januari 2024) beschikbaar. 

Enkele reacties naar aanleiding van de vorige online cursussen:

“Het is erg boeiend gepresenteerd door een topdocente met een enorme kennis, goed gedocumenteerd en visueel uitstekend verzorgd”

“Jammer dat het voorbij is, ik heb ervan genoten en heel wat kennis opgedaan.”

“Wat heb ik weer genoten. Ik vind het zelfs prettig online. Je kunt fragmenten vergroten, geweldig om het goed te bekijken.”

“Iedere keer verbaast het mij hoe jij ook de actualiteit erbij kunt betrekken.”

Noordbrabants Museum: WEBSITE

U kunt ook de museumgids-app op uw smartphone beluisteren, teksten lezen en extra filmpjes bekijken. De app is te downloaden op: MUSEUMGIDS

Inschrijven:

    Scroll naar boven