Lezing: Camille Claudel en Auguste Rodin
‘Een passie voor beeldhouwkunst’
‘Ik vertel over lichamen die ’n nieuwe gedaante hebben gekregen.’
Metamorfosen van Ovidius
In cultureel opzicht was het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw (het zogenaamde fin de siècle) een fascinerende en bloeiende tijd, die allerlei nieuwe stromingen als de Art Nouveau en het Symbolisme voortbracht.
We kijken in deze lezing naar het leven en de werken twee van de grootste kunstenaars van Frankrijk die in het fin de siècle werkten en leefden, Camille Claudel en Auguste Rodin.
Rodin veroorzaakte een ware revolutie in de beeldhouwkunst. We zullen werken zien als onder andere De burgers van Calais, Monument voor Balzacen uiteraard de ongeëvenaarde Hellepoort. Hij werd tijdens zijn leven zowel toegejuicht als verguisd.
Camille Claudel was een mooie, intelligente en zeer begaafde kunstenares. Zij ontmoette in 1882 de 24 jaar oudere Rodin en werd zijn leerlinge, muze en geliefde. Hun samenwerking heeft vele meesterwerken voortgebracht. Na hun breuk ontstonden van Camille beeldhouwwerken zoals onder andere het prachtige La Valse en Sakountala. Maar uiteindelijk verloor ze zichzelf en verliep haar verdere leven zeer tragisch.
We verkennen hun leven en werk aan de hand van afbeeldingen van hun werk van intieme studies tot magistrale monumenten.